Könnyebb lesz bankot váltani - A GIRO Zrt. október 28-án elindította a bankváltást könnyítő új szolgáltatását GIROBankváltás  néven 2016. november 2.

A GIRO Zrt. 2016. október 28-án elindította a kiemelt biztonságú, zárt kommunikációs csatornán elérhető GIROBankváltás szolgáltatását, ami a szolgáltatáshoz csatlakozó bankoknak és takarékszövetkezeteknek nyújt hatékony támogatást az egyszerűsített fizetési számla váltásokkal kapcsolatos operációs feladatok lebonyolításában.


Változások a korábbi gyakorlathoz képest

A 2016. október 29-én hatályba lépett 263/2016. (VIII.31.) Kormányrendelet a fizetési számla váltással kapcsolatos folyamatokat szabályozza és a 2014. július 23-i 2014/92/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja. A rendeletben előírtak betartása kötelező a számlavezető bankok számára és sok tekintetben eltér a korábban önkéntes alapon működő bankszövetségi ajánlás által szabályozott folyamattól.

A rendeletnek köszönhetően sok változás mellett a bankok számára előírt határidők is rövidülnek (a teljes bankváltási folyamat legfeljebb 12 munkanapra csökkenhet) és az ügyfelek a meghatalmazásban kérhetik az új bankjukat az ismétlődő átutalást indítók számlaszám változással kapcsolatos értesítésére. Fontos kiemelni azt is, hogy jövőben a bankváltásban érintett ügyfelek kártérítésre jogosultak, amennyibe a bankváltás során a régi vagy az új bank hibájából veszteség éri őket.


A GIROBankváltás szolgáltatás bemutatása

Annak érdekében, hogy a bankváltási folyamat hatékonyabban működjön, csökkenjen az elutasított bankváltások aránya és kisebbek legyenek a bankszektor egyszerűsített bankváltásokkal kapcsolatos terhei, a GIRO Zrt. vezetősége a bankváltásban érintett pénzforgalmi szolgáltatókkal és a Magyar Bankszövetséggel történt egyeztetéseket követően úgy döntött, hogy az egyszerűsített bankváltásban érintett bankok igényeit kiszolgáló bankváltási folyamatok gördülékenyebb lebonyolítását elősegítő szolgáltatást indít.

Ennek eredménye a bankok aktív közreműködésével és bevonásával kifejlesztett GIROBankváltás alkalmazás és az alkalmazás áltál használt üzenet szabvány, ami megfelel a Kormány 263/2016. (VIII.31.) fizetési számla váltás folyamatát szabályozó rendeletében megfogalmazott elvárásoknak. A GIROBankváltás szolgáltatás elindítása összhangban van a GIRO Zrt. bankszektoron belüli verseny elősegítését célzó stratégiai célkitűzésével. A megoldás növeli a bankok közötti versenyt, megkönnyíti az ügyfelek részére a bankváltást, és közvetetten támogatja a csoportos beszedések elterjedését is.

Az alkalmazás használata kontrollált környezetet, nyomon követhető folyamatokat és ellenőrzési funkciókat biztosít a pénzforgalmi szolgáltatók számára. A szolgáltatás használatával a bankok könnyebben meg tudnak felelni a rendelet alapján kötelezően betartandó előírásoknak, és az alkalmazásba épített ellenőrzési funkcióknak köszönhetően jelentősen csökkenni fog a hibásan megadott adatok miatt elutasított bankváltások száma.

A GIRO Zrt. által fejlesztett rendszer használatával nagyban egyszerűsödnek a folyamattal kapcsolatos banki oldali feladatok és a visszautasított bankváltások száma is csökken, mert az alkalmazás és a szabvány kialakításnak a főbb szempontja a bankváltási folyamat átláthatóbbá, automatizáltabbá és hibamentesebbé tétele volt.

A GIRO Zrt. – elsősorban az alkalmazást használó bankok tapasztalatai és visszajelzései alapján – folyamatosan fejleszteni fogja a GIROBankváltás szolgáltatását annak érdekében, hogy tovább növelje az egyszerűsített bankváltási folyamat hatékonyságát.

help Kérjük, kattintson ide a tartalom megtekintéséhez.
 

A regisztrációval és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban ajánljuk szíves figyelmébe GIROnline tájékoztatónkat.

Bármely szolgáltatásunkkal kapcsolatos kérdését az info@mail.giro.hu e-mail címre várjuk.

Tisztelt Partnerünk

Kérjük válassza ki, mely cég nevében kíván eljárni!: