Magasabb sebességfokozatra kapcsolt a GIRO Zrt. - tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása 2015. szeptember 7.

Budapest, 2015. szeptember 7. – Sikeresen elindult az átutalások napi 10-szeri feldolgozása a GIRO Zrt.-ben, az üzemidő meghosszabbítása pedig lehetővé teszi, hogy a háztartások és a vállalatok egyaránt szélesebb időintervallumban utaljanak át.

A korábban bejelentett menetrendnek megfelelően, a mai napon zökkenőmentesen 5-ről 10-re emelkedett a napközbeni fizetéseket feldolgozó rendszer elszámolási ciklusainak száma, amelynek következtében az átutalások még gyorsabban jutnak el a címzettekhez. A GIRO Zrt. által működtetett Bankközi Klíring Rendszer megnövelt számú elszámolási ciklusai biztosítják, hogy a napközben benyújtott átutalások már átlagosan bő 1 óra elteltével jóváírásra kerülhessenek a címzettek fizetési számláin.

Módosult továbbá a rendszer üzemideje, aminek következtében reggel az eddiginél egy órával korábban, jellemzően már 8 órára elérhető a címzettek számláin az előző nap késő délután és este, valamint hétvégén indított átutalások összege. Délután pedig fél órával hosszabb ideig, 17 óráig fogadja be a Bankközi Klíring Rendszer az átutalási megbízásokat, lehetőséget teremtve arra, hogy a  bankok is meghosszabbítsák az ügyfelek számára a megbízások beadási határidejét.

A GIRO Zrt. 2014 júliusától áll a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában. A tulajdonszerzéssel az MNB elkötelezettségét fejezte ki a hazai pénzforgalom hatékonyságának fejlesztése mellett, amelyet a fizetéseket feldolgozó elszámolásforgalmi rendszer fejlesztésén keresztül tulajdonosként sokkal határozottabban tud befolyásolni. Az MNB pénzforgalmi fejlesztési céljaival összhangban került sor tavaly ősszel a GIRO Zrt. stratégiájának megújítására. A megújult stratégiában megfogalmazott célok végrehajtásának egyik lépése a napközbeni elszámolási ciklusok számának jelenlegi emelése és az üzemidő meghosszabbítása. A pénzforgalom gyorsításának rövid távú célja a jelenlegi keretek maximális kihasználásával megvalósult, további fejlődés hosszabb távon az azonnali fizetési rendszer bevezetésével érhető el. Az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozását az MNB a GIRO Zrt.-vel szorosan együttműködve megkezdte.

 

GIRO Zrt.             MAGYAR NEMZETI BANK

 

help Kérjük, kattintson ide a tartalom megtekintéséhez.
 

A regisztrációval és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban ajánljuk szíves figyelmébe GIROnline tájékoztatónkat.

Bármely szolgáltatásunkkal kapcsolatos kérdését az info@mail.giro.hu e-mail címre várjuk.

Tisztelt Partnerünk

Kérjük válassza ki, mely cég nevében kíván eljárni!: