Bankközi Klíring Rendszer

A GIRO Zrt. által működtetett Bankközi Klíring Rendszer (BKR) a belföldi forint átutalások és beszedések bankközi elszámolását végző fizetési rendszer.

A BKR közvetlen résztvevői (Klíringtagok) és közvetett résztvevői (Klíringtagok levelezettjei) a belföldi pénzforgalmi szolgáltatók. A GIRO Zrt. kizárólag a BKR közvetlen résztvevőivel áll szerződéses kapcsolatban. A közel kétszáz közvetett résztvevő többsége takarék- és hitelszövetkezet.

A BKR – a háttérben két központi elszámolási platformmal – két elszámolási módban működik. Az éjszakai elszámolási módot az InterGIRO1 (IG1) platform, a napközbenit az InterGIRO2 (IG2) platform támogatja. A két elszámolási platform között nincs átjárás. Az IG1 platform BKR szabványnak, az IG2 platform ISO20022 (UNIFI) szabványnak megfelelő megbízásokat fogad és küld.

Az 1994 óta működő éjszakai elszámolási mód minden, az MNB pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendeletében meghatározott átutalás és beszedés forma elszámolását támogatja.

A 2012. július 2-án bevezetett napközbeni elszámolásban kizárólag átutalások elszámolására kerül sor, kezdetben napi 5 (szombati munkanapokon 3 ciklusban), 2015. szeptember 7-től napi 10 ciklusban (szombati munkanapokon 7 ciklusban). Az MNB által meghatározott pénzforgalmi szabályokat követve a pénzforgalmi szolgáltatók az elektronikusan benyújtott átutalásokat a napközbeni elszámolásba továbbítják. Az MNB szabályozás hatálya alá nem tartozó Magyar Államkincstár átutalásait továbbra is az éjszakai elszámolásra küldi be.

A BKR elszámolás eredménye a közvetlen résztvevők MNB-nél vezetett számláin kerül kiegyenlítésre. Az éjszakai elszámolás teljesítésére az MNB számlavezető rendszerében, a napközbeni többszöri elszámolás teljesítésére a Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszerben (VIBER) kerül sor. A klíringtagok egyben a VIBER közvetlen résztvevői is.

A BKR elszámolási rendjéhez kapcsolódó előzetes fedezetbiztosítás kizárja, hogy a klíringtagok között hitelkockázat keletkezzen, és a likviditási kockázat is korlátozott.

A GIRO Zrt. az elszámolást az MNB által kiadott elszámolásforgalmi naptár alapján meghatározott elszámolási napokon szakaszosan, illetve adott ciklusok időütemezése szerint végzi. A szakaszok és a ciklusok pontos időpontját és ezek tartalmi elemeit – az elszámolásforgalom folyamatait – a BKR hatályos Üzletszabályzata tartalmazza.

A BKR kommunikációs hátterét a GIROHáló szolgáltatás biztosítja, amelyen keresztül nyújtják be a Klíringtagok saját és ügyfeleiktől átvett megbízásaikat, valamint GIROHálón kapják meg a feldolgozás eredményét. Az adatok sértetlenségét, letagadhatatlanságát, valamint a küldő hitelesítését, azonosítását a GIRO Zrt. által kiadott GIROLock tanúsítvány biztosítja.

A GIRODirect szolgáltatás keretében a Klíringtagok ügyfeleik részére engedélyezhetik csoportos fizetési megbízásaik (átutalások és beszedések) GIRO Zrt.-hez történő közvetlen benyújtását. A közvetlenül benyújtott csoportos átutalások csak akkor kerülnek feldolgozásra, ha a Klíringtag előzetesen igazolja a fedezet meglétét ügyfelének számláján.

A BKR működésének részletes szabályait, az egyes fogalmak magyarázatát a hatályos BKR Üzletszabályzata tartalmazza.

Igénybevételi szándékával, kérdéseivel kérjük, keresse kollégánkat az info@mail.giro.hu e-mail címen, vagy a bővebb információ érdekében tekintse át a szolgáltatás üzletszabályzatát.

Kapcsolódó dokumentumok

Néhány dokumentum megtekintése bejelentkezéshez kötött. A teljes lista eléréséhez kérjük, jelentkezzen be GIROnline szolgáltatásunkba!

help Kérjük, kattintson ide a tartalom megtekintéséhez.
 

A regisztrációval és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban ajánljuk szíves figyelmébe GIROnline tájékoztatónkat.

Bármely szolgáltatásunkkal kapcsolatos kérdését az info@mail.giro.hu e-mail címre várjuk.

Tisztelt Partnerünk

Kérjük válassza ki, mely cég nevében kíván eljárni!: