Elszámolási módok

ÉJSZAKAI ELSZÁMOLÁSI MÓD (IG1)

Az éjszakai elszámolási mód keretében a Klíringtagok tárgynapi megbízásaikat az azt megelőző munkanap délutánjától a következő naptári nap hajnaláig, a BKR Üzletszabályzatában meghatározott időkeretben nyújthatják be. A megbízások elszámolása éjszaka történik meg.

Az éjszakai elszámolás során a feldolgozás két szakaszban történik, a feldolgozás eredményéről az MNB részére bankközi pozíciómátrix készül. A késve (rendkívüli küldési szakasz során) benyújtott, illetve a fedezetlenül maradt megbízások elszámolására az elszámolási nap délelőttjén az MNB által adott fedezetigazolás alapján a második ciklusban kerül sor, melynek befejezése után újabb bankközi pozíciómátrix készül. Amennyiben minden megbízás rendben elszámolásra kerül az első ciklusban, második ciklusra nem kerül sor.

Az elszámolás során a GIRO Zrt. fedezetvizsgálatot hajt végre, és csak a fedezettel rendelkező megbízások elszámolását végzi el. A fedezetvizsgálatkor a GIRO Zrt. a Klíringtagok MNB-nél vezetett számláján rendelkezésre álló összeget és az MNB által biztosított napközbeni hitelkeret együttes összegét, valamint a feldolgozás során fogadott jóváírásokat veszi alapul. Az elszámolási eredményeket – Klíringtagonként egy követelést és egy fizetési kötelezettséget – a GIRO Zrt. teljesítésre az MNB-nek átadja, és az MNB a Klíringtag számláján a kiegyenlítést végrehajtja.

Az éjszakai elszámolás folyamatát és üzeneteit a BKR IG1 Szabvány kötetek tartalmazzák:

 • BKR IG1 Szabvány I. kötet: szabványok és szolgáltatások áttekintése
 • BKR IG1 Szabvány II. kötet: BZSR formátumú klíring szabványok
 • BKR IG1 Szabvány III. kötet: Csoportos üzenetszabványok

NAPKÖZBENI TÖBBSZÖRI ELSZÁMOLÁSI MÓD (IG2)

A napközbeni többszöri elszámolási rendszer a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése volt, melynek köszönhetően a banki ügyfelek (a lakosság és a vállalatok) a korábbi rendszerhez képest jelentős előnyöket élveznek. A pénzforgalmi szolgáltatóknak 2012. július 2-tól az ügyfelek – a pénzforgalmi szolgáltató által meghatározott időben benyújtott – elektronikus átutalásait a korábbi egy munkanap helyett tárgynapon, legfeljebb négy órán belül a kedvezményezett bankjához el kell juttatni. A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet négy órát határoz meg az átutalások teljesítésének maximális idejére, ami a gyakorlatban ennél rövidebb idő alatt teljesül. A GIRO Zrt. által üzemeltetett rendszer 2015. szeptember 7-ig kétóránként, ezt követően óránként számolja el a Klíringtagok hozzá benyújtott tételeit.

A napközbeni többszöri elszámolás során a Klíringtagok a BKR Üzletszabályzatában meghatározott fizetési megbízásokat az ott rögzített időkereten belül, folyamatosan küldhetik be a GIRO Zrt.-hez. A GIRO Zrt. kezdetben naponta öt, 2015. szeptember 7-től naponta tíz alkalommal a befogadott és fedezettel rendelkező megbízásokat elszámolja, és az elszámolás eredményét a Klíringtagoknak, valamint az MNB-nek teljesítésre átadja. Minden ciklusban a pozíciók előzetes kiszámításával párhuzamosan meghatározásra kerül a szükséges fedezet összege. Az elszámolás tényleges fedezetét a GIRO Zrt. VIBER-ben vezetett elszámolásforgalmi technikai számlájára beszedett összegek képezik. A fedezetlen megbízások átgörgetésre kerülnek a következő ciklusba, vagy a nap végén törlődnek. Az elszámolást követően a VIBER-ben az elszámolásforgalmi technikai számla kiürítésével, tehát az elszámolási pozícióval kiszámított egyenlegek átutalásával történik meg a teljesítés.

A GIRO Zrt. számára jelentős változást hozott az éjszakai üzemmód mellett a napon belül többszöri elszámolás. Az óránkénti ciklusok fegyelmezett működést és gyors reakcióidőt várnak el a Klíringtagoktól és a GIRO Zrt.-től egyaránt.

A napközbeni elszámolás folyamatát és üzeneteit az IG2 Külső Interfész Specifikáció (EIS) kötetei tartalmazzák, melyek GIROnline szolgáltatásunkba történő bejelentkezést követően érhetőek el a Klíringtagok részére:

 • IG2 Külső Interfész Specifikáció (EIS) I. kötet: a napközbeni elszámolás általános folyamatai
 • IG2 Külső Interfész Specifikáció (EIS) II. kötet: a napközbeni elszámolásban alkalmazható fizetési típusok szabványai

 

Kapcsolódó dokumentumok

Néhány dokumentum megtekintése bejelentkezéshez kötött. A teljes lista eléréséhez kérjük, jelentkezzen be GIROnline szolgáltatásunkba!

 • BKR IG1 Szabvány I. kötet

  A BKR IG1 Szabványok I. kötete a szolgáltatások általános áttekintését, az elszámolás folyamatának részletes leírását tartalmazza.

 • BKR IG1 Szabvány II. kötet

  A BKR IG1 Szabványok II. kötete a BZSR formátumú klíring szabványokat tartalmazza.

 • BKR IG1 Szabvány III. kötet

  A BKR IG1 Szabványok III. kötete a közvetlen benyújtású csoportos üzenetszabványokat, a felhatalmazások közvetítésével kapcsolatos üzenetszabványokat, valamint a környezeti szabványokat tartalmazza.

help Kérjük, kattintson ide a tartalom megtekintéséhez.
 

A regisztrációval és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban ajánljuk szíves figyelmébe GIROnline tájékoztatónkat.

Bármely szolgáltatásunkkal kapcsolatos kérdését az info@mail.giro.hu e-mail címre várjuk.

Tisztelt Partnerünk

Kérjük válassza ki, mely cég nevében kíván eljárni!: