SEPA kapcsolat

Az euró átutalás 2008-tól, az euró beszedések 2010-től alkalmazható fizetési mód. Ehhez mindössze egy bankszámlára van szükség. Az euró övezeti országokban 2014. február 1-ig – kisebb kivételektől eltekintve – át kell térni a SEPA átutalás és a SEPA beszedés fizetési módok alkalmazására. Az euró övezeten kívüli országok számára ez a határidő 2016. október 31.

Az euró nem hivatalos fizetőeszköz Magyarországon, ugyanakkor Magyarország része a SEPA övezetnek. A hazai bankok növekvő számban csatlakoznak a SEPA átutalás és beszedések alkalmazóinak köréhez. A SEPA típusú euró fizetéseket közvetítő bankok listája az alábbi weblapon érhető el:      
http://epc.cbnet.info/content/adherence_database

A SEPA fizetések bankközi elszámolását SEPA követelményeket teljesítő elszámolóházak végzik. Ezen elszámolóházakat az alábbi weblapon sorolják fel:  
http://www.europeanpaymentscouncil.eu/content.cfm?page=sct_scheme-compliant_csms

A SEPA fizetési módok hazai bevezetésével kapcsolatos feladatokat a Magyar SEPA Egyesület koordinálta. A feladatok változása miatt a Magyar SEPA Egyesület megszűnik, feladatait a Magyar Bankszövetség veszi át. A magyarországi SEPA bevezetésről hasznos információt találhat ezen a honlapon:       
http://www.sepahungary.hu

A GIRO Zrt. egyelőre nem támogatja a SEPA fizetések elszámolását. Ugyanakkor aktívan részt vesz a hazai SEPA felkészülésben. A GIRO Zrt. tagja az Európai Elszámolóházak Szövetségének, az EACHA-nak (European Automated Clearinghouse Association). Ez az egyesület kialakított egy olyan eljárási rendet és műszaki specifikációt (EACHA framework), amelynek alkalmazásával az egyesület tagjai között szabványos elszámolási hídkapcsolatok létesülhetnek, és az egyes klíringházak ügyfelei bármely más SEPA országban található számlákra küldhetnek átutalási és beszedési megbízásokat. Erről többet az alábbi honlapon olvashatnak:  
http://www.eacha.org

Mivel a magyarországi bankok és az MNB azt a célt tűzték ki, hogy a belföldi forint átutalást és a beszedéseket a SEPA szabványok alkalmazásával fejlesztik tovább, ezért a GIRO Zrt. az új, napközbeni elszámolási rendszert már a SEPA által is használt UNIFI szabványok alkalmazásával alakította ki.

help Kérjük, kattintson ide a tartalom megtekintéséhez.
 

A regisztrációval és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban ajánljuk szíves figyelmébe GIROnline tájékoztatónkat.

Bármely szolgáltatásunkkal kapcsolatos kérdését az info@mail.giro.hu e-mail címre várjuk.

Tisztelt Partnerünk

Kérjük válassza ki, mely cég nevében kíván eljárni!: