Történetünk

A GIRO Zrt. története

A kétszintű bankrendszer bevezetésével egy időben, 1987-ben, merült fel egy olyan elektronikus elszámolási rendszer kialakításának igénye, melyben a bankközi pozíciók kiszámítása és kiegyenlítése felgyorsul; az úton lévő pénzek összege csökken; a bankközi fizetési forgalomhoz kapcsolódó információ továbbítása pontosabbá, gyorsabbá válik; és a feldolgozási hibák aránya lényegesen csökken.

A koncepció jegyében a GIRO Elszámolásforgalmi Központ Rt.-t 1988. december 19-én alapította meg 12 pénzintézet – köztük a Magyar Nemzeti Bank – 504 millió forint alaptőkével. A társaság alaptőkéjét 2 496 millió forintra emelték fel tulajdonosai az elmúlt évek során. A cég 2014. július 8-tól az MNB 100%-os tulajdonában áll.

A GIRO Elszámolásforgalmi Rt. 1988 és 1994 között a hitelintézetek és azok ügyfeleinek érdekeit és igényeit kielégítő, a pénzügyi és működési kockázatokat alacsonyan tartó elszámoló rendszer megtervezésén, és a bankközi klíring rendszer működtetéséhez nélkülözhetetlen informatikai megvalósításán dolgozott, elszámolásforgalmi szolgáltatását 1994. november 18-án kezdte meg.

A Bankközi Klíring Rendszer 1994-es bevezetésekor még csak egyedi bankközi tranzakciók, átutalások kerültek feldolgozásra, elszámolásra és továbbításra. A csoportos fizetési megbízások feldolgozása 1997 októberében kezdődött meg, és a klíringtagok bekapcsolódásával fokozatosan bővült ki.

A klíringtagok erre felhatalmazott ügyfelei – mint közvetlen benyújtók – 1998 januárjától csoportos fizetési megbízásaikat közvetlenül is benyújthatják a Bankközi Klíring Rendszerbe, illetve fogadhatják onnan az elszámolás eredményeit. E szolgáltatás során a Társaság a beérkezett megbízásokat szabványos egyedi bankközi tételekké alakítja át, és továbbítja a klíringtagoknak.

A GIRO Elszámolásforgalmi Rt. elszámolásforgalmi alaptevékenységét 2002-2003-ban bővítette ki a GIRinfO szolgáltatással, amely lehetővé teszi cégadatok, valamint személyi adatok és a különféle ingó vagyontárgyak okmányai és adatai valódiságának és hitelességének ellenőrzését.

A tulajdonosok döntése alapján a GIRO Elszámolásforgalmi Rt. megvásárolta a BISZ Rt. teljes részvénypakettjét, és 2003 májusától a két vállalat egy csoportot képez, ami lehetővé teszi a banki infrastruktúrák működésében rejlő szinergia kihasználását.

Törvénymódosítás következtében a 2005. évi LXII. tv. 156. §. (4) bekezdéssel módosított 1997. évi CXLIV tv. 177. §. (4) bekezdés előírása alapján és szerint a GIRO Rt. teljes és rövidített cégelnevezését 2006. január 5-i hatállyal kiegészítette a működés módjának feltüntetésével. Ennek megfelelően a Társaság teljes neve GIRO Elszámolásforgalmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, rövidített névként pedig a GIRO Zrt. cégnevet használja.

2012. július 2-i elszámolási nappal megkezdte működését a napközbeni elszámolás szolgáltatás. Ennek keretében a bankközi ügyfél-átutalásokat kezdetben naponta öt, 2015. szeptember 7-től naponta 10 ciklusban dolgozzák fel a VIBER üzemidején belül. A ciklusok kb. óránként követik egymást, lehetővé téve, hogy az átutaló számlájának megterhelése és a kedvezményezett bankja számlájának jóváírása között ne teljen el hosszabb idő, mint négy óra. Az átutalások üzleti folyamata és üzenetszabványa is megújult, az átutalási forgalom lebonyolításának rendje nagymértékben igazodik az egységes euró átutalások (SEPA átutalások) kezeléséhez.

A GIRO Zrt. indulásától minden nap teljesítette a feldolgozásokat, egyetlen nap sem „esett ki", egyetlen tétel nem veszett el, egyetlen nap feldolgozásait sem kellett hiba miatt megismételni.

help Kérjük, kattintson ide a tartalom megtekintéséhez.
 

A regisztrációval és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban ajánljuk szíves figyelmébe GIROnline tájékoztatónkat.

Bármely szolgáltatásunkkal kapcsolatos kérdését az info@mail.giro.hu e-mail címre várjuk.

Tisztelt Partnerünk

Kérjük válassza ki, mely cég nevében kíván eljárni!: